lördag 4 april 2009

Hirschsprungs sjukdom

Hirschsprungs sjukdom Vad är det?

Hirschsprungs sjukdom är en genetisk störning som uppkallats efter den danske läkaren Harald Hirschsprung. Han var den som först beskrev sjukdomen år 1886 efter att ha behandlat två pojkar som inte kunde bajsa. Sjukdomen orsakas av en brist på nervceller (ganglieceller) i tarmväggen. Den del av tarmen som saknar ganglieceller fungerar inte och har inte normal peristaltik (tarmrörelser). Detta medför att avföring inte kan komma ut och bebisen kan kort efter födseln visa symtom på tarmobstruktion. Hos vissa bebisar utbryter sjukdomen långsammare. Barnet får då kronisk förstoppning, växer och utvecklas dåligt samt har svullen mage. Sjukdomen kan angripa allt från ett kort till ett väldigt långt segment.
Hirschsprungs sjukdom är medfödd och uppkommer under graviditetens första veckor. Orsaken är okänd, men har inte att göra med något som föräldrarna gjort eller inte gjort. Ungefär ett barn på 5000 drabbas (fler pojkar än flickor) och barn med Downs syndrom löper högre risk.

Tecken och symtom

Följande symtom kan förekomma vid födseln:
mycket försenat eller uteblivet barnbeck (barnets första avföring efter födseln) kräkningar motvillighet att ammas svullen mage Om diagnos inte ställs vid födseln kan barnet senare visa följande symtom:
kronisk förstoppning från spädbarnsåldern diarréanfall (överflödesdiarré) svullen mage ont/obehag i magen barnet växer och utvecklas dåligt

Undersökningar

Bukröntgen:På en röntgenbild av barnets mage syns ofta en förstorad del av tarmen som ligger intill det drabbade smala segmentet som inte kan slappna av.

Rektalbiopsi:Ett litet instrument förs in i ändtarmen och en mycket liten vävnadsbit tas från ändtarmsväggen. Vävnadsbiten undersöks sedan i mikroskop för att se om den innehåller ganglieceller. Om det inte finns några har barnet Hirschsprungs sjukdom.

Kontrastlavemang:En undersökning med kontrastlavemang kan också göras. Vid denna undersökning förs ett litet rör in i ändtarmen på barnet. Därefter sprutas en speciell vätska in som syns på röntgen. Den gör det lättare att ställa diagnos eftersom skillnaden syns mellan den del av tarmen som är uttänjd respektive inte uttänjd.

Anorektal ballongmanometri:En speciell ballong förs in i ändtarmen på barnet och blåses sedan upp. På så sätt kan trycket i den inre analsfinktern (muskel) mätas. Ett högt tryck kan vara ett tecken på Hirschsprungs sjukdom.

Behandling:

Konservativ behandlingIcke-operativ behandling består av dagliga lavemang med varm koksaltlösning och fortgår så länge fullständig tarmtömning uppnås. Denna metod passar oftast bäst för barn som har sjukdomsformen med kort segment. Om inte enbart denna metod hjälper mot förstoppningen måste barnet opereras. Sköljningar kan även användas som en planerad korttidsåtgärd tills operation kan genomföras.

Operation

Operation är det vanligaste behandlingsalternativet för de flesta barn med Hirschsprungs sjukdom. Operationen görs normalt kort efter födseln.Operationer utförs ofta i olika skeden, beroende på barnets tillstånd.


Operationsalternativ

Nedan följer en allmän beskrivning av de olika operationstyper som kan användas. Kom ihåg att de olika teknikerna skiljer sig åt beroende på vilken kirurg som utför operationen och på vilket sjukhus barnet opereras.

Swenson:Vid en Swenson-operation görs ett snitt i magen för att ta bort den del av tarmen som är drabbad av Hirschsprungs sjukdom. Därefter dras de avskurna tarmändarna genom analöppningen och ansluts till varandra (anastomos).

Texten är kopierad från convatecs hemsida..

1 kommentar:

Orolig mamma sa...

Hej Jennie!

Hittade din sida genom familjeliv. Kanske kan du hjälpa mig med några frågor.

Jag har en pojke på 6 år som haft dryg kronisk förstoppning sedan ett års ålder. (jag ammade länge) Just nu hjälper ingen medicin. Vi går på barnmottagningen hos en magspecialist men inga undersökningar görs. Jag tjatade till mig en röntgen som visade att han hade massor av avföring i hela tjocktarmen trots massor med Movicol+ Resulax i en månads tid (annars lägre dos). Han har heller aldrig kunnat bajsa normal, bajset måste fräsa ut, blir aldrig bajsnödig på ett normalt sätt utan får jätteont i magen innan fräset kommer. Just nu kör vi Fekalomkur med Movicol för att lösa upp bajset i magen...

Mina frågor:
Vet du om ett barn kan ha hirscsprung trots att han bajsade första dygnet på bb?

Vet du varför barnn med hirschsprung även kan ha nedsatt förmåga i ben och fötter? (Min son hade nämligen en del konstiga problem första åren som ingen kunde förstå varför)

Tror du att han kan ha Hirschsprung? .....

...trots att han inte hade ngr uttalade problem första levnadsåret. Han var supersvår att amma. Tog minst en kvart att få honom att ta bröstet,men jag var envis som satan... ammas skulle han. Han hade mkt magont i början.Blev problem med avföringen när vi började med välling. Mellan ett-två års ålder ville han inte äta alls, vi var glada om han åt en korvbit till mat. Han kunde inte bajsa alls, skrek av smärta. Inga mediciner hjälpte. Första medicinen som hjälpte var Forlax som han fick omkring 2 års ålder. Funkade men inte bra. Nå, finns massor att berätta, hoppas du ser mitt meddelande o orkar svara.

hapatata@tele2.se
/Orolig mamma